Saeima 1. lasījumā atbalsta Rīgas domes atlaišanu

Saeima šodien 1. lasījumā atbalstīja Rīgas domes atlaišanas likumprojektu. Pēc Rīgas domes atlaišanas tiks iecelti pagaidu administratori un rīkotas ārkārtas vēlēšanas.

Saeima šodien 1. lasījumā atbalstīja Rīgas domes atlaišanas likumprojektu. Pēc Rīgas domes atlaišanas tiks iecelti pagaidu administratori un rīkotas ārkārtas vēlēšanas.

Balstoties uz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) konstatēto Rīgas domes nespēju organizēt atkritumu apsaimniekošanu pašvaldībā, Ministru kabinets un Saeima ir konceptuāli atbalstījuši Rīgas domes atlaišanu.

Latvija ir demokrātiska valsts, un vēlētāju ieceltas pašvaldības atlaišana ir ārkārtējs risinājums pēc tam, kad VARAM ir izmēģinājusi visus citus līdzekļus un tie nav bijuši iedarbīgi.

Valdības un Saeimas virzītā Rīgas domes atlaišana ir juridiski pamatota pašvaldības darbībās. Rīgas domes pašvaldība:

  • nav pildījusi Satversmes tiesas lēmumu,

  • rīkoja tādu atkritumu apsaimniekošanas konkursu, kas bija pretrunā ar Atkritumu apsaimniekošanas likumu un paredzēja būtiski ierobežot konkurenci uz 20 gadu ilgu laika periodu,

  • nerisināja tai noteikto prasību nodrošināt dalīto atkritumu apsaimniekošanu,

  • pieļāva situāciju, ka valdībai divas reizes pēc kārtas bija jāglābj Rīgas pašvaldību no draudošas atkritumu krīzes.

“Rīgas dome ne tikai ir rīkojusies nelikumīgi, bet arī grauj iedzīvotāju ticību Latvijas lielākās pašvaldības spējai strādāt likumīgi un atbilstoši labākajām iedzīvotāju interesēm,” Saeimas sēdē pauda “Attīstībai / Par!” Saeimas frakcijas vadītājs Daniels Pavļuts.

Pagaidu administrācija Rīgas domē

Saeimai, pieņemot likumu par domes atlaišanu, pēc Ministru kabineta (MK) priekšlikuma būs jāieceļ pagaidu administrācija.

Pagaidu administrācija pildīs domes funkcijas un darbosies līdz dienai, kad uz pirmo sēdi sanāk jaunievēlētā dome. Savukārt pašvaldības administrācija, iestādes, institūcijas turpinās strādāt kā iepriekš. 

Pagaidu administrācijas locekļi vērtēti pēc pieredzes darbā valsts pārvaldē, reputācijas un izglītības, lai pagaidu administrācija efektīvi darbotos un risinātu stratēģisko un operatīvo uzdevumu izpildi. 

Ministru kabineta ieteiktie pagaidu administrācijas locekļi

Par pagaidu administrācijas vadītāju ir paredzēts iecelt VARAM valsts sekretāru Edvīnu Balševicu – augstākā līmeņa vadītāju valsts civildienestā.

Par vietnieku – Finanšu ministrijas Juridiskā departamenta direktoru Arti Lapiņu.

Par pagaidu administrācijas locekli – Tieslietu ministrijas Juridiskā departamenta direktora vietnieku Alekeseju Remesovu.

Pagaidu administrācijas pienākumi un atlīdzības

Atbilstoši būtībai, pagaidu administrācijas vadītāja vietnieks pilda pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieka pienākumus. Savukārt pagaidu administrācijas loceklis pilda pašvaldības domes deputāta – komitejas vadītāja – pienākumus, un par šo pienākumu pildīšanu atlīdzība tiek noteikta analoģiski domes priekšsēdētāja, priekšsēdētāja vietnieka un komiteju vadītāju paredzētajam atlīdzības apjomam.

Jaunās vēlēšanas

Ir ļoti būtiski pēc iespējas ātrāk noorganizēt vēlēšanas, jo pagaidu administrācija ir tikai īslaicīgs risinājums, lai nodrošinātu domes darba nepārtrauktību. Vēlēšanas jāsarīko divu mēnešu pirmajā sestdienā pēc likuma spēkā stāšanās.

Foto: Ieva Ābele, Saeima